fbpx
4 MANIEREN OM JE DOELEN TE STELLEN

4 manieren om doelen te stellen voor 2021

We zitten bijna in december 2020 en wat is dan een mooiere tijd om je doelen te gaan bepalen. Reflecteren op het afgelopen jaar, en mooie nieuwe doelen stellen voor het aankomende jaar.

Dat doelen stellen belangrijk is om te weten waar je naartoe wil gaan met je bedrijf weet natuurlijk iedereen. Je weet ook dat als je je doelen niet gaat opschrijven je snel je doelen zal gaan vergeten. 
Ik ben daar zelf ook achter gekomen dat zonder een echt doel je niet weet welke kant je op gaat, en dan maar wat doet. Het is dan echt niet logisch allemaal. Wat wil je gaan aanbieden met je diensten, ben je nog tevreden met wat je nu aanbiedt. Hopelijk kunnen we binnenkort weer live netwerken, waar zou je dan naartoe willen gaan. Is je website nog up to date, of wil je die gaan updaten. In dit blogbericht kom je erachter hoe je op 4 manieren je doelen kunt stellen.

 

Doelen zijn eigenlijk 1 grote to-do list.

Zijn doelen van het afgelopen jaar waar je nog niet aan toe bent gekomen nog relevant, of kunnen deze van je doelen lijst af. Wil je ook doelen stellen voor je persoonlijke ontwikkeling, zijn er trainingen die je nog wil doen. Zou je je diensten online willen gaan aanbieden. Kortom reflecteren is ontzettend goed om te doen. En die tijd is nu aangebroken.

SMART

Maak je doelen wel smart. Zorg dat het realistisch is en zet er en tijd bij en vergeet niet de kosten als deze eraan hangen.

Specifiek (Wat, Waar, Wie, Waarom)
Meetbaar (Hoeveel, wanneer)
Acceptabel (is het realistisch)
Relevant (is het voor nu, of kan het later)
Tijdsgebonden (Wanneer wil je dit doel gerealiseerd hebben)

Belangrijk is in ieder geval dat je gestructureerd te werk gaat, gebruik de Smart methode om je doelen te stellen. Neem de tijd ervoor raffel het niet af.

 

De 4 manieren om je doelen te stellen, die je helpen om je doelen ook haalbaar te maken.

Maar hoe zou je dat nu kunnen doen. Dat kan op verschillende manieren.
1: Mindmappen
2: Jaar doelen stellen en in kwartalen delen
3: Sparren met jezelf of met je accountabilitypartner of je business buddy
4: Moodboard of Vision board maken

Mindmappen:

Dit is een hele fijne manier, om al je ideeën op papier te krijgen. Je neemt een groot onderwerp; bijvoorbeeld het updaten van je website.
Dat zet je in het midden van je papier, alles wat bij je opkomt schrijf je snel op. Alles door elkaar dat maakt niet uit. Wanneer je deze allemaal hebt opgeschreven kun je daar een rode draad in vinden. En kan je het structureren en smart gaan maken.

Je kunt ook de Mindmap downloaden die uit mijn Reorganized Planner afkomstig is.
Wil je online mindmappen dan kan ik je de app Mindmeister adviseren.

Jaardoelen:

Wat je met deze manier doet, is al je doelen opschrijven. Echt alles wat je kunt bedenken. Van het updaten van je website, tot het opruimen van je kantoor.
Wanneer je dat hebt gedaan, pak je weer de smart manier erbij. Is dit een doel voor het eerste kwartaal, of kan ik die naar het laatste kwartaal schuiven. Of is het eigenlijk helemaal geen doel voor dit jaar dan kun je hem verwijderen.
De doelen die over zijn gebleven ga je verdelen in de kwartalen. Qi t/m Q4.
Een doel kun je zien als een zakelijk project in je eigen onderneming. En projecten kun je onderverdelen in taken en to-do’s.
Dus je hebt je doel, en deze ga je dan verder uitwerken in taken.

Je kunt de kwartaal doelen planning  downloaden, die ook uit mijn Reorganized Planner afkomstig is.

Sparren:

In de bovenste 2 manieren spar je natuurlijk al met jezelf. Maar soms is het handig om een accountability partner te hebben, iemand die je scherp houd en die je uit je bubbel kan halen. Die rol kan ik heel goed op mij nemen. Wil je hier gebruik van nemen dan kan ik je zeker mijn strategiesessie aanraden. Klik op deze link om een afspraak in te plannen. Je kunt ook op zoek gaan naar een businessbuddy in verschillende Facebookgroepen. Ben je bijvoorbeeld een Virtuele ondersteuner, gespecialiseerd om ondernemers virtueel te helpen meld je dan aan in onze “VO Koffie Netwerk” facebook groep. Hier kun je veel leuke weetje, tips & tricks, masterclasses en zeker wel een businessbuddy vinden.

Vision Board:

Voor de ondernemers die net als ik erg visueel zijn ingesteld is een vision board erg leuk om te doen. Het kan zo heerlijk zijn om je doelen te visualiseren. Visualiseren helpt ook vaak om je doel ook daadwerkelijk te kunnen halen.
Je kunt natuurlijk voor meerdere doelen meerdere vision boarden maken.
Je kunt lekker gaan knippen en plakken op een groot vel van karton. De nodige tijdschriften erbij, inspiratie uit Pinterest of een leuke site op internet
Zo heb ik voor mijn opleiding ook een vision board moeten maken. Wat ik verwacht van het ondernemen. Waarom ben ik gaan ondernemen en hoe zie ik de balans tussen werk en Privé.

Je kunt natuurlijk ook online je vision board maken.
Een mooi programma daarvoor is Canva.com Deze kun je gratis gebruiken om je ideeën te organiseren. Je zoekt dan op Moodboard en je hebt tal van ideeën voor inspiratie. Maar ook Pinterest is een goede bron voor inspiratie.
Picmonkey is ook een leuke site om een online vision board te maken.
Wil je een app op je telefoon, dan is Visuapp echt een hele leuke. Deze kun je vinden in de playstore voor zowel Apple of Android. Het filmpje alleen al die laat zien wat de Visuapp is, daar word ik echt al zo blij van.’ Voor zover ik weet is deze ook gratis te downloaden.

 

Mijn advies

Alle 4 de methodes hebben hun eigen charmes. Ikzelf gebruik vooral de eerste 3. Maar wil je echt ervoor zorgen dat je doelen beklijven, en je ook actief met je doelen aan de slag gaat, dan adviseer ik je toch om methode 2 te kiezen. Jaar doelen, indelen in kwartalen en dan de kleine sub doelen eraan koppelen. Je to-do list, zodat je echt je focus kunt blijven behouden waar je met je bedrijf naartoe wilt gaan.

Mijn doel voor 2021

is om inspirerende blogs zoals deze te blijven schrijven. Om steeds up to date te blijven van de techniek en de tools die Online ondernemen zoveel makkelijker maken.
En uiteraard om gepassioneerde en ambitieuze ondernemers te gaan helpen die moeite hebben met of energie verliezen bij het technisch inrichten van hun onderneming. Ik vind het heerlijk, ik krijg er zoveel energie van om een onderneming te automatiseren naar de tijd van nu, of eigenlijk 2021 😉
Online ondernemen is echt een vak, een vak waar je steeds up to date voor moet blijven. De Tools die veranderen regelmatig.

Jouw doel

Is een doel van jou om van je offline business een online business te maken? Dan ben jij mijn ideale klant. Ik kan je helpen, wil je weten wat ik voor je kan doen? Check dan mijn aanbod, en wie weet zit er een traject tussen die jou zoveel tijd en ergernis kan schelen. Ik ben er voor je, en jij helpt mij weer in mijn passie.

 

Open chat
Meer info?
Hallo, wat leuk dat je op mijn website bent beland, wat kan ik voor je betekenen?